LIDT OM KØREKORT

Ældre bilister skal beskyttes

 

Jyske Vestkysten, 1. Sektion

Leder d. 9. sept. 1999

 

Overlæge Jørgen Meier, Kolding Sygehus, Kolding, skriver:

 

          Her i avisen kunne man den 30. august læse om en 72-årig mand der kørte i forkert retning på motorvejen. Den 2. september skriver Torben Glud, at ældre bilister nu igen jagtes. Det gammelkendte eksempel med en ung motorcyklist, der kører 160 kilometer i timen i en by med katastrofale følger, trækkes frem til sammenligning og eksempel på, at man skal fokusere på de unge i stedet. 

 

          Der er tale om et helt irrelevant sammenblanding af trafikforhold.  De unge (eller modne) bilister, der kører vildt er en bevidst handling, hvor de, fordi de vil, overtræder færdselsloven. Der er her en klar lovtekst med sanktionsmuligheder, så politiet kan og skal skride ind og stoppe dette.

 

          Med de ældre bilister er problematikken en helt anden. Der er tale om bilister, der ikke kunne drømme om at overtræde loven, men som det så smukt hedder <på grund af fysisk eller åndelig svækkelse ikke er i stand til at tage vare på sig selv.> Det vil sige, at de ikke længere kan færdes sikkert i trafikken.  Det kan være på grund af nedsat hørelse eller syn, eller det kan være for langsom handling, eller manglende evne til at vurdere en kompleks trafiksituation og handle hurtigt og rigtigt på den.

 

          Her i avisen læser vi af og til om ældre, der har optrådt i farlige situationer, eller har været årsag til alvorlige ulykker. Men mere end 20 års arbejde i skadestuer gør mig i stand til at udtale, at det slet ikke er alle tilfælde, vi læser om i avisen.  Det hænder flere gange, at jeg taler med et ældre menneske, der har været årsag til en ulykke, at de beretter om andre trafiksituationer på en måde, så jeg kan høre at de flere gange har været ved at være skyld i ulykker, men de er ikke selv i stand til at de deres egen rolle i situationerne.

 

          Det er helt uacceptabelt at nogen skal ende deres ellers skadesfri bilistkarriere med en ulykke og måske et trafikdrab, hvis det kan undgås.

 

          Det vil sige, at de ældre bilister skal ikke jages, de skal beskyttes. Spørgsmålet er så hvordan. En lægeundersøgelse kan måske være godt, men det er ikke nok. En demenstest tror jeg giver en falsk sikkerhed, det er ikke demens der skal testes for men evnen til at vurdere trafikken.  Det sted hvor man kan vurdere menneskers evne til at færdes i trafikken er, i trafikken. En times kørsel med en erfaren kørelærer, eksempelvis med 25 års erfaring, kunne inddele bilisterne i en gruppe der umiddelbart kunne forny kørekortet og en gruppe der skulle en tur ud med en prøvesagkyndig.

 

          Torben Glud har da ret i, at når vi færdes i trafikken, udsætter vi os for fare, og kan møde gode og mindre gode medtrafikanter, og ingen af os kan melde hus forbi. Jeg kan ikke garantere for, at jeg næste gang, jeg er ude i trafikken ikke bliver årsag til at en familie udslettes. Men når man kan identificere grupper, der at sen eller anden grund er i en større risiko, er der en pligt til at iværksætte en målrettet indsats.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.03 | 09:10

Hej Jørgen. Tusind tak for dit gode og positive foredrag i går på Brørup Sundhedscenter. Jeg var vild imponeret over din kamp for et godt liv.
Tager det til mig

...
25.09 | 08:13

Hej Jørgen man bliver helt stolt når man læser at du har kæmpet dig op fra en kørestol og tros alt ha et nogenlunde ha et godt liv. Tak for en god ferie knus

...
16.11 | 12:24

Hej Jørgen. Vi glæder os til at møde dig og høre din historie her på SOSU Fredericia :) Knus Karina

...
12.11 | 13:38

Hej Camilla. undskyld, du er faldet ud, jeg husker dig ikke og helerikke hvad jeg har lovet at sende Venlig hilsen Jørgen

...
Du kan lide denne side