BRAINSTORM

           Vand er et livsvilkår for hele jordens befolkning, men utroligt forskelligt. For hundrede af millioner af mennesker er nærheden til vand en konstant helbredsfare, evt. livstruende, oversvømmelser, malaria og bilrazia, og indtagelse af vand kan også være et farligt foretagende, dysenteri og parasitter er en permanent trussel.

        Men i vor del af verden er vi privilegerede. I kan drikke hanevand uden risiko og vandet omkring os kan vi bruge, og gør vi det med omtanke og viden, er risikoen minimal, uden at vi skal lytte efter søsportens sikkerhedsråd tåbelige kampagne for årtier siden: Kun en tåbe frygter ikke havet, nej kun en tåbe frygter havet, men enhver fornuftig svømmer, dykker, sejler og roer har en høj grad af respekt for havet, og vand i det hele taget.

        Jeg har altid været tiltrukket af vand, siden jeg i 57 lærte mig selv at svømme, og fra 63 snorkeldykkede, samme år sejlede sejlbåd, og fra 70 roede inriggere og sejlede kano, for til slut i 96 blev sportsdykker. Få måneder efter apopleksien var jeg svømmende igen, ikke stilsvømning, men jeg holdt mig oppe og kom fremad. Snorkelsvømning i varme have er også genoptaget. Men dykning er nu lukket land.

         I afsnittet Højskoler ses hvordan jeg kom i gang med sejlbåde igen. Da jeg i 2007 opdagede at Hjerneskadeforeningen hvert år udruster 3 skibe med besætning og sejler en rundtur i danske farvande kaldet ”brainstorm” var det klart at jeg skulle med. Det første år blev det dog ikke til noget på grund af en brækket arm, men i 2008 og 2009 var jeg med. Her sidste gang blev sejladsen sendt af sted af foreningens protektor Kronprin-sesse Mary.   Det er ikke sidste gang jeg er med.

         Hvad er det så der er så attraktivt ved et togt som Brain-storm alle deltagere kæmper med et handicap enten fysisk eller kognitivt, de fleste med begge dele.

         En naturoplevelse som en gåtur ved stranden eller i skoven er ikke mulig længere, som en nydelse men en anstrengelse, der tilmed medfører smerter. At sejle er en anden naturoplevelse, man mærker naturen direkte ser og lugter den og man må under-kaste sig naturens luner, evt. ændre den planlagte rute, man føler naturens storhed. Sidder man så på en sejlbåd og kan føle under-laget med et ben en arm og bagdelen, kan man sidde og betragte havets og himlens evige skiften i kontur og farve.

         Man kan tillade sig den luksus at flytte øjnene fra det fikspunkt man holder balancen ved. Det kan man ikke på en mark, hvor man kun har det ene ben og øjnene at holde balancen med, så flytter man fokus til de drivende skyer mister man balan-cen Samtidig bliver man sat sammen med mennesker man ikke kender, og på trods af forskelligheder og defekter er der opgaver der i fællesskab skal løses, ellers fungerer det lille samfund slet ikke. Det er også en udfordring, nogen gange er udfordringen at acceptere at der er ting man ikke kan deltage i. Men er alle ind-stillet på at opgaven skal løses bliver den det . Det kaldes vist og-så kammeratskab.

         Sikkerhedsmæssigt er alt i orden, Hver båd er udstyret med en professionel besætning på 2 mand der uden yderligere hjælp kan sejle skibet.

         Desuden er der radioudstyr ombord så kontakt mellem ski-bene er mulig, selv når der ingen visuel kontakt er.

         Selv at sejle minitolver er en ting Brainstorm er en anden ting, men tall-ship trækker også, se under højskole og
www.jst.org.uk
 
                                                        .

        Jo vand er på alle måder livseleksir

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.03 | 09:10

Hej Jørgen. Tusind tak for dit gode og positive foredrag i går på Brørup Sundhedscenter. Jeg var vild imponeret over din kamp for et godt liv.
Tager det til mig

...
25.09 | 08:13

Hej Jørgen man bliver helt stolt når man læser at du har kæmpet dig op fra en kørestol og tros alt ha et nogenlunde ha et godt liv. Tak for en god ferie knus

...
16.11 | 12:24

Hej Jørgen. Vi glæder os til at møde dig og høre din historie her på SOSU Fredericia :) Knus Karina

...
12.11 | 13:38

Hej Camilla. undskyld, du er faldet ud, jeg husker dig ikke og helerikke hvad jeg har lovet at sende Venlig hilsen Jørgen

...
Du kan lide denne side