BERLINGSKE SØNDAG 6. MAJ 2007

MED ET SLAG FORVANDLET FRA LÆGE TIL PATENT

 

Med velvillig tilladelse fra Berlingske Tidende af Thomas Armstrong, copyright afdelingen 

Med ét slag forvandlet fra læge til patient

Af Trine Munk-Petersen, tmp@berlingske.dk
Søndag den 6. maj 2007, 02:30

Som overlæge på Kolding Sygehus vidste 51-årige Jørgen Meier godt, at hans tilværelse var ændret for altid, den dag en hjerneblødning pludselig sendte ham i gulvet.

Som overlæge og skadestuechef på Kolding Sygehus vidste Jørgen Meier udmærket, hvordan en ødelagt hjerne så ud. Det havde han set så mange gange, når patienter kom ind efter ulykker, hvor de havde kørt uden sikkerhedssele eller styrthjelm.

Han vidste også godt, at det liv, han levede, med stadigt øget arbejdspres som følge af blandt andet behandlingsgaranti, nye opgaver og større ansvar, ikke just var sundt for helbredet: Allerede tre år forinden havde han fået advarslen, da han pludselig midlertidigt mistede synet på højre øje og i den forbindelse fik konstateret stærkt forhøjet blodtryk.

»Jeg fik behandlet blodtrykket så nogenlunde ned, men jeg kunne godt mærke, at arbejdspresset var for meget,« siger han.

 

 

»Jeg bad flere gange om at blive aflastet, men det blev aldrig rigtig til noget, og egentlig gik det jo også meget godt.«

Den solbeskinnede sommersøndag i 2002 var Jørgen Meier på vej gennem sit hus med favnen fuld af vasketøj, der skulle hænges op ude i det gode vejr, da han måtte standse op, fordi han var ved at tabe den ene af sine slippers.

»Da jeg så mig tilbage, lå alle klemmerne, som jeg havde haft i venstre hånd, strøet efter mig gennem huset. Og uanset hvor meget, jeg anstrengte mig, kunne jeg ikke samle dem op igen. Hånden ville simpelthen ikke lystre mere.«

Han fik sat sig ved sit skrivebord, ringet til sygehuset og tilkaldt en ambulance.

»Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det her var alvorligt, og at det ville få betydning for resten af mit liv,« mindes han.

I næste øjeblik ryddede hans arme skrivebordet, idet han segnede om og faldt ned på gulvet.

Jørgen Meier lå bevidstløs i respirator i en måned, og det varede mere end et år, før han var bare nogenlunde klar i hovedet. Hjerneblødningen havde ødelagt et område i hans hjerne på størrelse med en tændstikæske. Han var lammet i hele venstre side, havde svært ved at trække vejret, kunne kun tale med en hvisken og kunne ikke læse.

 

Han var kun 51 år gammel, da han modtog dommen fra sine lægekolleger: Han ville aldrig mere blive i stand til at arbejde,, hverken som læge eller som noget som helst andet.

Arbejdspresset var synderen

Men Jørgen Meier har ikke ladet sig slå ud. Takket være intensiv genoptræning har han genvundet en del af sin førlighed. Han har atter lært at læse, han kan gå- endda uden stok - og han kan bruge venstre hånd til visse ting, men kan for eksempel ikke holde på en blyant (han er venstrehåndet) eller spise med kniv og gaffel. Han har også stadig problemer med at få overblik over for eksempel sin privatøkonomi og har flere gange modtaget rykkerskrivelser, fordi han ikke får betalt sine regninger til tiden.

Alligevel har Jørgen Meier i dag en ganske travl hverdag, dyrker ridning og sejlsport for handicappede, er aktiv i HjerneSagen, Hjerneskadeforeningen og De Samvirkende Invalideorganisationer og forsøger i øjeblikket at generhverve sit kørekort. Han tager også ud og holder foredrag om den omvæltning, hans liv tog, da han fra den ene dag til den anden gik fra at være læge til at være patient.

I sine mørke øjeblikke kan Jørgen Meier godt føle sig bitter på skæbnen:

»Jeg syntes jo, at jeg langt hen ad vejen gjorde det rigtige. Jeg dyrkede motion, løb, svømmede og dykkede, jeg var ikke overvægtig og røg ikke. Alligevel sidder jeg nu her i suppedasen,« siger han.

Han er ikke i tvivl om, at det var arbejdspresset, der i sidste ende var skyld hjerneblødningen. Alle de ekstraopgaver, han hele tiden påtog sig, selv om han egentlig helst ville sige fra.

»Måske skulle jeg have fundet et andet job, mens tid var,« siger han.

Men det gjorde han altså ikke. Og det gik jo også meget godt. Indtil det gik galt..

Tjek på trykket

Blodtryk måles både, når hjertet trækker sig sammen (det systoliske tryk) og i afslapningsfasen (det diastoliske tryk) og angives derfor med to tal. Blodtrykket skal være under 140/90

Årsagen til forhøjet blodtryk er som regel ukendt, men en række faktorer spiller ind: livsstil, arvelige forhold, rygning, overvægt, alkoholmisbrug og for lidt motion.

12.000 danskere rammes årligt af apopleksi

13.000 personer indlægges årligt med en blodprop i hjertet

Se mere på www. hjernesagen.dk,- www.apotek.dk  - www.hjerteforeningen.dk

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.03 | 09:10

Hej Jørgen. Tusind tak for dit gode og positive foredrag i går på Brørup Sundhedscenter. Jeg var vild imponeret over din kamp for et godt liv.
Tager det til mig

...
25.09 | 08:13

Hej Jørgen man bliver helt stolt når man læser at du har kæmpet dig op fra en kørestol og tros alt ha et nogenlunde ha et godt liv. Tak for en god ferie knus

...
16.11 | 12:24

Hej Jørgen. Vi glæder os til at møde dig og høre din historie her på SOSU Fredericia :) Knus Karina

...
12.11 | 13:38

Hej Camilla. undskyld, du er faldet ud, jeg husker dig ikke og helerikke hvad jeg har lovet at sende Venlig hilsen Jørgen

...
Du kan lide denne side