JYSKE VESTKYSTEN 5. OKTOBER 2007

MISSION: AT GENFINDE LIVET

Med velvillig tilladelse fra Jyske Vestkysten
af Peter Orry, redaktionsafdelingen

Mission: At genfinde livet

TAG STYRINGEN: Mange får en kronisk sygdom. Nyt kursus vil vise, at der er liv på den anden side.

Af John Petersen

jpe@jv.dk

Et syltetøjsglas. Engang skruede man blot låget af, og så var den potte ude, men nu er det lille bliklåg blevet en uoverstigelig opgave.

Sådan forklarer Jørgen Meier, der er tidligere overlæge på Kolding Sygehus. Han bor stadig i Kolding, men har smidt kittel og skalpel efter en hjerneblødning og er i dag førtidspensionist. Han har problemer med at styre venstre arm, så altså må der redskaber til derhjemme, for at syltetøjsglasset nu lader sig åbne.

–Som kronisk syg skal man først og fremmest erkende, hvad man nu kan, og så skal man sørge for at få hjælp til det, der ikke var som før. Så man er altså nødt til have en holder, der han styre syltetøjsglasset, mens man skruer låget af, forklarer Jørgen Meier som et bette eksempel på, hvordan hverdagen ændrer sig efter en kronisk sygdom.

 

 

 

Det vil han fortælle mere om på tirsdag, når hans foredrag fungerer som optakt til en ny kursusrække hos Sund By Kolding om at lære at leve med den kroniske sygdom.

De samme problemer

Og der er mange, der kan have grund til at spidse ører. Hvis man medregner alt fra diabetes til slagtilfælde har omkring hver tredje af os en kronisk sygdom allerede eller har en sygdom undervejs.

Der er megen hjælp at få hos læger, specialafdelinger og på sygehuset, men Sund By Kolding vil gerne give folk et redskab til, hvordan man får sig en ny hverdag efter en kronisk sygdom.

– Selv om deltagerne på sådan et kursus har vidt forskellige sygdomme, så har de også mange ting tilfælles. De fleste vil fortælle om træthed, om frustrationer, om smerter og om bekymring for fremtiden, siger Jane Christensen fra Sund By Kolding.

Tidligere har hun lavet denne type kurser 15 gange som ansat i Ribe Amt, og der var konstant venteliste.

Hun lider selv af en spastisk lammelse, og det er kursets styrke, at instruktørerne kender problemet på sin egen krop.

– Det er ikke et psykologi-kursus. Vi skal prøve at finde nogle redskaber, som folk kan bruge til at få sig en ny hverdag, hvor de kommer på banen og overtager ansvaret for deres eget liv.

– Der er ikke noget at sige til, at man er nedtrykt over at få en kronisk sygdom, men det er vigtigt, at man ikke bliver i den tilstand, siger Jane Christensen og tilføjer:

– Vi vil modarbejde, at folk bare giver op og siger: Det her er så min skæbne.

Jørgen Meier forsøger at sætte en ny dagsorden i sit liv. Hans gamle stædighed hjælper ham med at skifte fra overlæge til førtidspensionist.

Hjerneblødningen har afæsket ham et nyt syn på sig selv og sine muligheder.


Find ligesindede

Blandt andet har han opsøgt en patientforening, hvor andre folk med samme lidelse er samlet og deler erfaringer. Det er et vigtigt skridt, forklarer han.

– Man kan ikke regne med, at det gamle netværk kan opretholdes i samme grad. En del af de gamle bekendtskaber forsvinder lige så stille. Så man må bevæge sig lidt og opsøge folk, der er ligestillede, siger Jørgen, der i dag holder flere foredrag om et nyt liv som kronisk syg.

FAKTA

Lær at leve med kronisk sygdom
Hvad stiller man op, når man har fået konstateret en kronisk sygdom? Hvordan lærer man at leve med helt nye betingelser for sit liv?

Det er temaet for en kursusrække, der holdes seks uger i træk hos Sund By Kolding.

Prisen for at deltage er 250 kroner. De ugentlige møder varer to en halv time per gang.

Der er informationsmøde tirsdag den 9. oktober hos KUC i Ågade. Her taler tidligere overlæge Jørgen Meier, der selv er ramt af en hjerneblødning.

Tilmelding til infomøde og/eller kursus på 7979 7280.

Selv om deltagerne på sådan et kursus har vidt forskellige sygdomme, så har de også mange ting tilfælles. De fleste vil fortælle om træthed, om frustrationer, om smerter og om bekymring for fremtiden.

Jane Christensen , Sund By Kolding

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.03 | 09:10

Hej Jørgen. Tusind tak for dit gode og positive foredrag i går på Brørup Sundhedscenter. Jeg var vild imponeret over din kamp for et godt liv.
Tager det til mig

...
25.09 | 08:13

Hej Jørgen man bliver helt stolt når man læser at du har kæmpet dig op fra en kørestol og tros alt ha et nogenlunde ha et godt liv. Tak for en god ferie knus

...
16.11 | 12:24

Hej Jørgen. Vi glæder os til at møde dig og høre din historie her på SOSU Fredericia :) Knus Karina

...
12.11 | 13:38

Hej Camilla. undskyld, du er faldet ud, jeg husker dig ikke og helerikke hvad jeg har lovet at sende Venlig hilsen Jørgen

...
Du kan lide denne side