AFRIKA KALDER, TUREN GÅR MOD SYD- SYD-SYD.

Selvom jeg har opholdt mig/arbejdet i Afrika i måneder og år, er det kun en brøkdel af Afrikas ca. 40 lande jeg kender noget til. Så da Søren midt i 2015 spurgte om jeg ville med til Sydafrika slog min helt specielle form for Afasi til igen, da ordet nej ikke findes i min afasiordbog, blev svaret: JA.

Da jeg i 80erne arbejdede i Zambia, var situationen i Sydafrika så betændt og højspændt, at den eneste fremtid jeg så for landet, var et totalt blodbad hvor de to mest betydende befolkningsgrupper ville udrydde hinanden. Så jeg havde gjort op at jeg aldrig skulle til Sydafrika, men så kom fantasterne de Klerk og Mandela på banen og situationen blev radikalt vendt  på hovedet.

Det er langt fra et vestligt fredeligt demokrati, så ingen rygsæk rejse til mig. Men en rejse arrangeret for handicappede, hvor kørestolen er en naturlig del af den daglige påklædning er et godt udgangspunkt – So, off we go, Bue, Lene, Søren og Jørgen. På turen støder Randi, hendes kæreste og deres hjælpere til, det var en oplysning, vi tilfældigt hørte så det bliver da en god og spændende udvidelse af selskabet. Søren og jeg kender Randi i forvejen.

”Vores dagligliv i Sydafrika”
Da vi ankom til lodgen, fik vi skitseret en ”dagligdag, dem blev der ikke mange af, der var lagt program for de fleste dage og de fridage der var, blev derefter hånden lagt programpunkter på, men den typiske dag:
9.00 morgenmad i Bomaen, et cementbelagt tremmeindelukke, med hus til brug i regntiden. Vi havde tørvejr og sol til alle måltider.
12.00 lunch
18.00 aftensmad.
Morgenmad, yoghurt naturel el. men frisk udskåren frugt, eller begge dele, 2 æg efter ønske scrambled, spejlet i en grøn peberring eller blødkogt. Det var dagens store beslutning, boller, ost og jam, juice, kaffe eller the.
Lunch buffet. Her kunne vi blive udsat for PAP, (i Østafrika kaldt ugali og i Zambia nzima Alm stable Food udbredt i Afrika).
En hvid eller kartoffelmos farvet substans konsistens som kartoffelmos. Kogt på majsmel. Helt insufficient med hensyn til mineraler, proteiner, fedtsyrer og vitaminer. Er det den kost man vokser op på, bliver ens hjerne ikke fuldt udviklet, og man vil få problemer af kognitiv art, overskue, planlægge, det vi så godt kender fra hjerneskadeområdet. Aftensmadtallerken serveret kød suppleret med eller buffet så vi ikke blev udsat for PAP problematikken. Var der tidlige eller sene ture blev tidspunkter ændret, eller vi havde picnic kurv og køletasker med.
En enkelt dag blev vi sluppet løs i en by nogle timer og fik udpeget et par restauranter/cafeer, indenfor kørestols afstand. Med de følgende beskrivelser af early morning drive og night drive forstås at en normal dag ikke fandtes, men den del af dagene der ikke var specielt program for, var ”normale”.
Var der tidlige, eller sene ture

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

15.03 | 09:10

Hej Jørgen. Tusind tak for dit gode og positive foredrag i går på Brørup Sundhedscenter. Jeg var vild imponeret over din kamp for et godt liv.
Tager det til mig

...
25.09 | 08:13

Hej Jørgen man bliver helt stolt når man læser at du har kæmpet dig op fra en kørestol og tros alt ha et nogenlunde ha et godt liv. Tak for en god ferie knus

...
16.11 | 12:24

Hej Jørgen. Vi glæder os til at møde dig og høre din historie her på SOSU Fredericia :) Knus Karina

...
12.11 | 13:38

Hej Camilla. undskyld, du er faldet ud, jeg husker dig ikke og helerikke hvad jeg har lovet at sende Venlig hilsen Jørgen

...
Du kan lide denne side